Çocuk Gelişimi Programı
Genel Bilgi
Çocuk Gelişimi programının amacı, 0-18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimcisi yetiştirmektir.
Çocuk gelişimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel, psikomotor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma teknikler ini uygulayan bir alandır .
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Çocuk Gelişimi programından mezun olanlar; kreş ve gündüz bakım evlerinde, anaokullarında, çocuk esirgeme kurumlarında, hastanelerin oyun odalarında, otellerin çocuk kulüplerinde, özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca programdan mezun olan öğrenciler kreş ve anaokulu açarak işyeri sahibi olabilmektedir. Eğitimlerini 4 yıllık lisans programına tamamlayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığına bağlı olan hastanelerde, özel eğitim kurumları, rehberlik araştırma merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı Çocuk Esirgeme Kurumları, sevgi evleri, çocuk ve gençlik merkezlerinde çocuk gelişimi uzmanı olarak çalışabilmektedirler. Pedagojik formasyon alan mezunlar, KPSS sınavında istenen puanı aldıklarında Çocuk Gelişimi Öğretmeni veya Okul Öncesi Öğretmeni olarak atanabilmekte, özel kurumlarda ise öğretmenlik yapabilmektedirler.
Tarihçesi: Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2008’de Bakanlar Kurulunun kararı ile kurulmuştur. Ayrıca Yüksekokulumuz Yüksek Öğretim Kurulunun 23.09.2009 tarih ve 30609 sayılı yazıları ve ayrıca 17.02.2010 tarih ve 6587 sayılı yazıları ile kurulumunu tamamlamıştır. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü 2014 yılında Eğitim-Öğretime başlamıştır.
Yüksekokulumuz Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü mevcut programlarına, 2014 öğretim yılında daha önce Sağlık Bakım Hizmetleri bünyesinde bulunan Çocuk Gelişimi Programı ve Çocuk Gelişimi (İ.Ö) Programının kendisine bağlanmasıyla başlamıştır. Çocuk Gelişimi Programı 2009 yılında açılmış 2011 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Çocuk Gelişimi (İ.Ö) Programı 2013 yılında açılmış ve öğrenci alımı yapılmıştır. Çocuk Gelişimi Programı ve Çocuk Gelişimi (İ.Ö) Programı halen eğitimine devam etmektedir.
Öğrencilerimiz derslerini Yüksekokulumuz dersliklerinin yanında Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Anaokullarında uygulamalı olarak yapmaktadırlar.
Akademik Personel
Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bölümün / Programın Amacı / Hedefleri: Öğrencilere alanlarında gerekli bilgi ve becerileri kazandırarak, onları mesleki hayata hazırlamak.
Bölümün / Programın Mevcut Durumu ve Geleceği: Mevcut öğrenci ve öğretim kadrosu ile yürütülen projeler; gelecekteki hedefler ve gelişim planları.
Alanın Altında Yer Alan Meslekler: Alanla ilgili icra edilebilecek meslekler ve gelecekte önem kazanacak kariyer yolları.
İş Bulma İmkanları: Mezunların kamu ve özel sektörde sahip olabilecekleri iş fırsatları ve sektörle olan bağlantılar.
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr